Mi a motiváció?


A motiváció valójában energia: ez biztosítja az üzemanyagot ahhoz, hogy megtegyük azokat a dolgokat, amiket szeretnénk. Motiváció nélkül nem valószínű, hogy elindulunk utunkon, céljaink felé, és még kevésbé valószínűbb, hogy megfelelően és hatékonyan használjuk ki tudásunkat és készségeinket. Röviden szólva a motiváció ama jármű üzemanyaga, amit teljesítménynek hívunk. Tehát, ha tudjuk, mi motivál minket, és hogyan jutalmazzuk - vagy töltsük fel – motivátorainkat, képesek leszünk megemelni energiaszintünket és produktivitásunkat, javítani teljesítményünket, és általában véve is sokkal elégedettebben élni.

Néhány motivátor erősíti egymást, és vannak olyanok is melyek feszültséget, konfliktus generálhatnak együtt, akár az egyénen belül -belső konfliktus-, akár csapat vagy szervezet szintjén.

A Motivációs Térkép használatakor az abszolút szabály: nincs jó vagy rossz profil, minden profil jelentése helyzetfüggő. Ipszatív diagnosztika alapján készülnek, ami azt jeleneti, hogy mindenki saját magáról alkot képet, önmagát méri.


A Motivációs Térkép leírhatóvá, mérhetővé, monitorozhatóvá teszi a motivációt. Lehetővé teszi, hogy a láthatatlan érzelmi hajtóerőink láthatóvá és mérhetővé váljanak. A Térkép által az egyének, a menedzserek és a szervezetek képessé válnak arra, hogy kezeljék ezt a kulcsfontosságú kérdést, tehát különféle stratégiák bevezetésével növeljék a motivációt. A Térkép egy teljes nyelvezete és mérési rendszert kínál a motivációhoz.


A Motivációs Térkép nem pszichometrikus eszköz, amely a személyiséget írja le, amely nem változik. A Térkép stabil, idővel mégis változik, mert valójában egy „energia-pillanatkép”, egy „önmegítélő leltár”. Mivel motiváció részben belső hiedelmeinkhez kapcsolódik, a Térkép időről időre változik.

A motiváció és a teljesítmény erősen összefügg. Bár lehetséges jól teljesíteni akkor is, ha demotiváltak vagyunk, ennek azonban közép- és hosszú távon megfizetjük az árát, hiszen stresszben élve egészségügyi problémák alakulhatnak ki.